Start it @KBC en VITO zetten turbo op circulaire economie

Onderzoeksinstelling helpt innovatieve start-ups circulair ondernemen

Het toonaangevende Vlaamse onderzoekscentrum VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) gaat de start-ups van accelerator Start it @KBC helpen om circulaire producten en circulaire businessmodellen te ontwikkelen. De samenwerking moet de circulaire economie verder aanzwengelen. Door innovatieve start-ups van meet af aan te ondersteunen, willen Start it @KBC en VITO de transitie naar duurzaam ondernemen versnellen.

VITO en Start it @KBC kregen de smaak vorig jaar al te pakken, toen ze samen hun schouders zetten onder Expeditie Circulair. Dat unieke proefproject werd gefinancierd door Vlaanderen Circulair en ondersteunde ondernemers in hun transitie naar een circulair businessmodel. Die eenmalige samenwerking krijgt nu een structureel karakter. Dirk Lievens, Innovation Manager bij Start it @KBC: “Expeditie Circulair heeft ons heel wat wijze lessen geleerd die we in de praktijk willen brengen. De expertise van VITO is daarbij van onschatbare waarde voor de start-ups in ons ecosysteem. Nu duurzaamheid meer en meer een verkoopargument wordt, krijgen ze zo een enorme concurrentiële voorsprong.” 

“In de transitie naar een duurzame samenleving is het bedrijfsleven een onmisbare pijler”, benadrukt projectleider Jeroen Gillabel van VITO. “Vlaanderen telt steeds meer innovatieve start-ups die duurzaam willen werken. Om die intenties om te zetten naar impact in de praktijk, moeten ze niet alleen de economische, maar ook de duurzaamheidswaarde van hun bedrijf kunnen onderbouwen. Door hen te ondersteunen met onze expertise kunnen we de omslag naar duurzaam ondernemen én naar een duurzame samenleving stimuleren. De samenwerking met Start it @KBC laat ons ook toe om onze eigen wetenschappelijke kennis te voeden met innovatieve ervaringen uit de praktijk.”

Circulaire start-ups in de lift

Duurzaam ondernemen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de bedrijven en economie zélf. De (energie)kost voor het ontginnen, vervoeren en verwerken van grondstoffen is heel hoog. Vlaanderen is bovendien sterk afhankelijk van de invoer van die grondstoffen. Als die ontgonnen blijven worden aan het huidige tempo worden ze de komende jaren alleen maar schaarser, en dus ook duurder. Steeds meer start-ups zoeken expliciet naar circulaire oplossingen voor die evolutie.

“Omdat circulair ondernemen op verschillende vlakken afwijkt van het klassieke ondernemerschap is het niet evident om de transitie naar een circulair model te maken”, verduidelijkt Dirk Lievens, bij Start it @KBC verantwoordelijk voor het circulaire verhaal. “Het is cruciaal om de hypotheses in een circulair model snel te testen, om meteen de haalbaarheid in te schatten. ”

Advies, workshops en Europese programma’s

VITO zal één-op-één advies leveren, en zal in de verschillende hubs van de grootste accelerator van het land workshops opzetten rond circulair ondernemen. VITO is actief betrokken bij verschillende Europese ondersteuningsprogramma’s voor innovatie rond materialenbeheer en de circulaire economie (EIT RawMaterials, Europese Knowledge and Innovation Community (KIC)). De start-ups in de community van Start it @KBC krijgen dankzij dit partnership de kans om ook met die programma’s kennis te maken.

 

/////

 

OVER VITO

VITO is een toonaangevend, internationaal onderzoeks- en adviescentrum. Het reikt kennis en technologische innovaties aan die de transitie naar een duurzamere samenleving faciliteren. 

Dit doen we op het vlak van energie, chemie, materialen, gezondheidstechnologie en landgebruik. Wij verbinden verschillende partijen in een duurzame waardenketen. Door samenwerking, schaalvergroting en toenemende expertise kunnen we zo slimmer gebruik maken van bestaande duurzame oplossingen en nieuwe technologieën ontwikkelen. 

Technologie moet haalbaar en rendabel worden gemaakt. Dat vraagt om partnerships tussen onderzoeksinstellingen, commerciële partijen en de overheid, die samen impact realiseren in de duurzaamheidstransitie. VITO vormt hierbij de vernieuwende kracht door het bieden van inhoudelijke kennis, innovatieve processen en businessmodellen.

VITO legt die connectie tussen onderzoek, overheid en markt, tussen kennis, beleid en business om samen impactvolle veranderingen te initiëren.

VITO. Vision on Technology for a Better World. 

Duurzaam. Ondernemend. Inspirerend. Creatief.

 

OVER START IT @KBC

Start it @KBC ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel, en is de grootste start-up community in België. Als start-up pionier in België wil Start it @KBC zo een positieve impact hebben op de economie en samenleving in België.

Start-ups genieten bij Start it @KBC gedurende drie maanden van een sterk acceleratieprogramma op maat en mogen anderhalf jaar rekenen op mentorship, expertise, een uitgebreid netwerk en co-working space. Start it @KBC optimaliseert haar aanbod voortdurend in co-creatie met de start-ups. 

Start it @KBC stimuleert (internationale) kruisbestuivingen: tussen de meer dan 650 start-ups en scale-ups, maar ook met investeerders, ervaren mentoren, met experts in uiteenlopende domeinen (technologie, sales, juridisch, marketing, communicatie,…) en andere acceleratoren en incubatoren wereldwijd. De community speelt een voortrekkersrol op het vlak van diversiteit en vrouwelijk ondernemerschap.

Start it @KBC zet in op internationalisering. De community heeft niet alleen hubs in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk, maar ook in Budapest, én heeft pied à terre in New York. Start it @KBC maakt sinds 2017 deel uit van Global Accelerator Network (GAN), een netwerk van 120 acceleratoren wereldwijd, wat start-ups in de community extra kansen biedt in het buitenland, en tot meer dan 1 miljoen dollar aan voordelen bij technologiepartners.

Via het Corporate Incubation Program van Start it @KBC kunnen grote bedrijven sinds 2017 innovatieve ideeën met hun eigen start-up teams onder begeleiding van Start it @KBC laten uitbroeden en uitgroeien tot volwaardige businesses.

Start it @KBC ontstond in 2014 als een partnership tussen AccentureCronos GroepFlanders DCimecjoynKBCMobile VikingsTelenet & lokale academische partners.

Start-ups kunnen zich het hele jaar kandidaat stellen via de website (www.startit.be). Twee keer per jaar pitchen de geselecteerde founders voor een professionele jury, en begint een nieuwe lichting start-ups aan hun entrepreneurstraject.

Meer informatie: www.startit.be

Voor Start it @KBC logo's en afbeeldingen, ga naar: http://startitkbc.prezly.com/m...

Persdossier Start it @KBC

Nathalie Claessens

Content Cats

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu