TENTE en Verhagen Leiden vinden het wiel van de tuinbouw opnieuw uit

Hightech wielen bladzuiger leiden tot 25% meer productiviteit

Nieuw-Vennep - Leiden, 29 september 2021 - Innovatie wordt almaar belangrijker om productief en duurzaam te werken. Ook in de (glas)tuinbouw. Wielenfabrikant TENTE en machinebouwer Verhagen Leiden ontwikkelden speciaal voor tuinders een nieuw type bladzuiger dat dankzij zijn hightech wielen vlot en zacht, zonder haperingen, over de buisrail rijden. Resultaat: minder schade en meer productiviteit voor de tuinbouwer. 

Om hun productie te optimaliseren, zijn tuinders constant op zoek naar creatieve en innovatieve technieken. 

In september en oktober leggen bladzuigers elke dag heel wat kilometers af om de kassen te ruimen”, vertelt Patrick le Maître, commercieel directeur bij machinebouwer Verhagen Leiden. “We merkten dat klanten problemen ondervonden met wielen die tegen de rails in de kassen klapperen. Dat is niet alleen vervelend, maar zorgt ook voor meer slijtage en een snellere uitval van de machine.” 

Bok- en zwenkwielen

De hightech bladzuiger is een hydraulisch aangedreven machine die op rails rijdt. Uniek zijn de zwenkwielen van TENTE die 360° draaien en automatisch terug in een van de twee nulposities komen, zodra ze worden opgetild. Daardoor raken de wielen de rails niet en gaat de machine een pak langer mee. “180° fixeerinrichting”, noemen de wielenexperts van TENTE de techniek. Die combineert de voordelen van een bokwiel - een stabiel wiel dat niet zwenkbaar is - met die van een zwenkwiel - een wiel dat 360 graden draait. 

Een bijkomend voordeel is dat de opvangbak voor het bladafval dankzij de zwenkwielen gemakkelijker van het gangpad naar het middenpad kan worden geduwd. Daar wordt de opvangbak losgekoppeld van de bladzuiger en worden de opgeruimde bladeren in een container gestort. Dat werkt sneller én handiger voor de tuinders, wat de productiviteit bevordert.

Claude Cardoen, managing director van TENTE Benelux: “Het wiel is dan wel de oudste uitvinding van de mens, maar we vinden het keer op keer opnieuw uit, op maat van onze klanten. Voor deze bladzuiger van Verhagen Leiden hebben we een techniek ontwikkeld die ervoor zorgt dat de machine zijn werk beter doet en langer meegaat. Het is een innovatie waar de hele tuinbouwsector mee gebaat is.
Claude Cardoen, managing director van TENTE Benelux
Claude Cardoen, managing director van TENTE Benelux

Een investering die loont

Art van Winden, bedrijfsleider van Kwekerij de Lion B.V., produceert ieder jaar maar liefst 12 miljoen kilo paprika’s en heeft de nieuwe bladzuigmachine getest.

“We gebruiken deze nieuwe machine nu enkele maanden en zijn heel tevreden met de resultaten. Dankzij de nieuwe wielen hebben we minder slijtage aan de bladzuiger, met een tot 25% ​ hogere productiviteit als gevolg.” 
Art van Winden, bedrijfsleider van Kwekerij de Lion B.V.
Art van Winden, bedrijfsleider van Kwekerij de Lion B.V.

 


Over Tente

Betere mobiliteit. Beter leven. Dat is de leidraad van TENTE.

TENTE is een fabrikant van wielen en zwenkwielen. Het bedrijf produceert en levert innovatieve, hoogwaardige wielen en zwenkwielen op maat in verschillende segmenten: medisch, institutioneel, industrieel en heavy duty. TENTE gelooft sterk dat wielen een product bepalen, en zoekt telkens naar individuele oplossingen om - vertrekkend van de wielen - producten te verbeteren en problemen op te lossen. Klanten in meer dan 100 landen waarderen de robuustheid, betrouwbaarheid, duurzaamheid en het functioneel ontwerp van onze wielen.

TENTE heeft vestigingen over de hele wereld, het hoofdkantoor is gevestigd in Keulen (Duitsland), waar ook de ontwikkeling van onze oplossingen gebeurt. Ervaren ontwerpers en ingenieurs creëren innovatieve producten die in eigen beheer worden geproduceerd met zelf ontwikkelde productietechnieken. Deze filosofie garandeert de kwaliteit, en zorgt ervoor dat TENTE een leidende positie in de wereldmarkten heeft verworven. 

Over Verhagen Leiden

Verhagen Leiden B.V. is al ruim 50 jaar gespecialiseerd in het ontwikkelen, fabriceren en importeren van industriële stofzuigers, elektrotrekkers en bladzuigers. Het bedrijf, in 1964 opgericht door de heer J.F. Verhagen, is in de afgelopen 56 jaar uitgegroeid tot de grootste producent en leverancier van reinigingsmachines, elektrotrekkers en bladzuigers in de Benelux. 

Het brede assortiment, de jarenlange ervaring en technische kennis zorgen ervoor dat Verhagen Leiden in staat is om klanten goed te adviseren en een oplossing te bieden die past bij hun situatie. Dit varieert van standaard machines, machines met kleine aanpassingen tot complete specials.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.