The Black Opportunity: Conversations on Belgian Venture Capital and Afropean Entrepreneurship, van Tino Chibebe

“Het is tijd voor een wereld die producten van en voor zwarte mensen omvat en hen in staat stelt de aandacht en investering te krijgen die ze verdienen.”

Brussel- Wist je dat zwarte ondernemers in België voor uitdagingen staan die hen uitsluiten van de wereld van risicokapitaal?

The Black Opportunity: Conversations on Belgian Venture Capital and Afropean Entrepreneurship onderzoekt hoe de opname van zwarte stemmen in de venture capital (VC)-ruimte de wereld zal vormen voor toekomstige generaties. Het is tijd voor een wereld die producten van en voor zwarte mensen omvat en hen de aandacht en investering geeft die ze verdienen.

In dit boek ga je op in het snijvlak van durfkapitaal, ondernemerschap en Afro-Europeanen en leer je hoe het huidige landschap in België eruit ziet. Ontdek wat er moet gebeuren om zwarte mensen een stoel aan tafel te krijgen.

The Black Opportunity inspireert tot reflectie en een vruchtbare dialoog, waarbij boeiende vragen worden gesteld:

 • Hoe kunnen we inspelen op de ondervertegenwoordigde zwarte gemeenschap in België?
 • Met welke uitdagingen worden zwarte ondernemers geconfronteerd?
 • Hoe creëren we inclusieve omgevingen binnen venture capital?

The Black Opportunity spreekt durfkapitalisten en ondernemers in België aan die op een nieuwe manier willen omgaan met inclusie en innovatie. Door samen te komen en te praten over risicokapitaal, ondernemerschap en participatie van minderheden, zullen we allemaal ten goede veranderen.

The Black Opportunity: Conversations on Venture Capital and Afropean Entrepreneurship is een publicatie van New Degree Press. ISBN 978-1636766386. Prijs € 25,70. Ook verkrijgbaar als e-book: https://linktr.ee/tinochibebe

Publieke lancering The Black Opportunity: Conversations on Venture Capital and Afropean Entrepreneurship op 22 april 2022, 19:00 - 22:00, Locatie: Boulevard d'Anvers 40, 1000 Brussel


Het boek in een paar zinnen:

 • Het boek dat eindelijk antwoord geeft op de vraag: hoe zwarte investeerders en ondernemers op te nemen in het Belgische innovatie-ecosysteem
 • Diverse teams nemen betere zakelijke beslissingen
 • Neem zwarte mensen aan om leidinggevende rollen uit te voeren
 • Investeer in meer bedrijven met diverse oprichters
 • Breng meer diversiteit binnen in de wereld van durfkapitaal en hun teams
 • Diversiteit aan teams en gedachten heeft keer op keer bewezen dat ze buitensporige rendementen kunnen creëren
 • Diversifieer uw netwerken
 • Een gemeenschap moet alle talenten ontwikkelen om al het fruit te oogsten
 • Collectieve discussie voor concrete actie
 • Het gebrek aan diversiteit bij early-stage investeerders raakt iedereen.
 • VC-investeringen hebben invloed op de toekomstige producten en diensten die we gebruiken
 • Investeer in startups en fondsen gecreëerd door zwarte mannen en vrouwen
 • Meet zwarte mensen "volgens dezelfde normen die u hanteert voor door witte mensen geleide startups en durfkapitaalfondsen"

Enkele cijfers

Het boek in trefwoorden

 • Diversiteit
 • Durfkapitaal
 • Ondernemerschap
 • Inclusie
 • Afropean
 • Technologie

 

Wat zeggen de experts

“Durfkapitaal is een omgeving met een hoog risico en een hoge beloning, en diverse teams nemen betere zakelijke beslissingen. Het geweldige boek van Tino wijst op een blinde vlek: het gebrek aan algemene partners met een Afrikaanse achtergrond bij Europese VC- en private equity (PE)-bedrijven. The Black Opportunity is een praktische no-nonsense gids om dat te doen.” — Omar Mohout, professor ondernemerschap aan Antwerp Management School en Solvay Brussels School of Economics & Management
“The Black Opportunity is echt een genot om te lezen. De gegevens die Chibebe deelt over de voordelen van diversiteit voor VC's zijn erg interessant en nuttig. Het is goed geschreven met een mix van data en interviews waardoor het vlot leest.” — Umulinga Karangwa, Equity Investment Officer bij Trade & Development Bank en oprichter van Africa Nzinza Investment Advisory
“De schrijfstijl van Chibebe is heel persoonlijk en intiem. De taal is zeer eenvoudig en toegankelijk, zelfs voor mensen zonder Engels als moedertaal. De vertelstijl werkt goed bij ondernemers en durfkapitalisten in België en daarbuiten.” — John Porter, CEO van Telenet
“Na eeuwen hun stem te hebben verheven om op te komen tegen wereldwijde discriminatie, is de tijd gekomen voor zwarte mensen over de hele wereld om samen te komen, zich op zichzelf te concentreren, na te denken over hun potentieel, zich te organiseren voor hun toekomst en elke kans te grijpen. Het boek van Tino Chibebe is een sleutel om de basis te leggen voor collectieve discussie voor concrete actie.” — Aurélie Mulowa, oprichter van Belgian Entreprenoires
“Ondernemers delen een reeks eigenschappen die niet worden gedefinieerd door ras, en dat ook niet zou moeten zijn. The Black Opportunity laat zien hoe we die kennis kunnen vertalen naar concrete acties voor zowel oprichters als investeerders. Afgezien daarvan is Chibebe's balans tussen feiten en verhalen buitengewoon aantrekkelijk om te lezen.” — Mikaël Wornoo, oprichter en CPO bij TechWolf

 

The Black Opportunity: Conversations on Belgian Venture Capital and Afropean Entrepreneurship ​ (New Degree Press, 21 mei)

Na een aantal jaren in België te hebben gewoond, in België naar school te zijn gegaan en voorzitter te zijn geweest van de financiële studentenorganisatie Capitant, was er één ding dat constant bleef: in de meeste professionele ruimtes zag ik geen zwarte mensen, laat staan in leiderschap, laat staan in VC en technologie.

Het verhaal…

Gedurende een periode van anderhalf jaar heb ik gezocht naar een antwoord dat dit zou kunnen verklaren. Ik wilde ook weten wat de feiten waren: waarom zijn er geen zwarte mensen in VC en tech? Welke problemen levert dit op? Hoe brengen we meer zwarte mensen binnen in deze ruimtes?

Ik sprak met VC's in België, de EU, het VK en de VS. Ik sprak met zwarte oprichters. Ik sprak met academici. Ik sprak met culturele leiders in België en las academische papers in en rond het onderwerp. Uit dat alles is het boek geboren.

Door met de experts te praten en het onderzoek te doen, kon ik meer te weten komen over het probleem en de oplossingen, en door het boek te lezen, hoop ik dat mijn publiek ook zal profiteren van mijn ervaringen en lessen.

Hoe beïnvloeden de mensen die in de vroege stadia in technologieën investeren onze toekomst? Waarom zouden ze divers moeten zijn? Het antwoord op deze vragen en meer vind je in dit boek.

Voor meer info of interviews: bel me gerust op 0477 43 2929 of mail naar tfchibebe@gmail.com

Over de auteur

Tinotenda Chibebe is een innovatieve denker die effectief marketingmateriaal heeft ontwikkeld voor organisaties op meerdere digitale mediaplatforms. Aan de KU Leuven was hij voorzitter van Capitant Brussels, "de toegangspoort voor studenten tot financiële markten in België". Tinotenda is een voormalig lid van de Business Student Society of Brussels, een organisatie die toekomstige bedrijfsleiders sterker maakt.

Tinotenda is ook een actieve schrijver en heeft meerdere artikelen geschreven op Medium, voor Complex's Greenlabel en zijn eerste boek, The Black Opportunity: Conversations on Venture Capital and Afropean Entrepreneurship. Omdat Tinotenda altijd al het verschil wilde maken, heeft hij functies bekleed bij non-profitorganisaties zoals MCW Global, The Best of Both Charity en Sight – Impact Brand. Hij werkte aan projecten gericht op het bevorderen van onderontwikkelde regio's, met name op het gebied van onderwijs en ondernemerschap in Afrika. Tegenwoordig werkt hij op het snijvlak van impact en ondernemerschap als programmamedewerker bij Impact Shakers.

https://linktr.ee/tinochibebe


 

 

Perscontact

saar dietvorst

saar dietvorst

press contact

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu