Toenemende vraag naar duurzame producten de weg vooruit voor stagnerende Belgische doe-het-zelfmarkt

11 tem 13 juni 2024: 10e Global DIY Summit (Rome)

Antwerpen, 11 juni 2024 – De Belgische doe-het-zelfmarkt kende in 2023 een jaar met amper 1% groei ten opzichte van 2022, terwijl de globale markt met 6% groeide. Dat maakt HIMA Benelux, de federatie van toeleveranciers in de DIY, bekend naar aanleiding van de 10e Global DIY Summit die vandaag in Rome start. De piekperiode van april tot juni bracht geen significante groei voor de doe-het-zelfsupermarkten. HIMA Benelux ziet een kentering mogelijk als de sector meer inzet op duurzame producten, en ondersteunt zijn leden in die transitie.

Na de sterke groei tijdens de coronaperiode is de besteding aan klusprojecten afgenomen. “Consumenten geven liever geld uit aan belevingen zoals reizen en uitstapjes,” zegt gedelegeerd bestuurder Piet De Coninck van HIMA Benelux. “Het lage consumentenvertrouwen en de fors gestegen prijzen in 2023 spelen hier ongetwijfeld ook een rol.”

De toenemende vraag naar duurzame producten biedt volgens HIMA Benelux opportuniteiten. ​ Uit het onderzoek blijkt immers dat steeds meer Belgen zich zorgen maken over milieuvervuiling ​ (64%) en klimaatverandering zien als een topconcern (61%). ‘Milieuvriendelijkheid” is zelfs gestegen van de 31e naar de 18e plek op de lijst van waarden van Belgische consumenten.

De bezorgdheid van de Belgische consument voor het milieu vertaalt zich in concrete aankoopbeslissingen. Consumenten kopen steeds vaker tweedehands (65%) en refurbished (51%) producten. Zo is de verkoop van LED-lampen, waterbesparende kranen en isolatiemateriaal is sterk gestegen met respectievelijk 25%, 18% en 12%.

Piet De Coninck, general manager HIMA
Piet De Coninck, general manager HIMA

Ambitieus duurzaamheidsplan

HIMA Benelux heeft een ambitieus plan om de sector te begeleiden in zijn transitie naar meer duurzaamheid. Dit plan focust op vier pijlers: klimaat, producten, waardeketen en mensen. De federatie helpt de toeleveranciers van de DIY-sector bij het opstellen van een klimaatactieplan en organiseert praktijkgerichte informatiesessies over duurzaamheid.

Volgens Piet De Coninck is er een toegenomen bereidheid in de sector om te investeren in duurzaamheid. "Duurzame producten bieden niet alleen kansen voor het milieu, maar ook voor de economie. We helpen onze leden dan ook om deze kansen te grijpen."

Een concreet voorbeeld van een impactvolle samenwerking met toeleveranciersis het initiatief Goods 2 Give. Deze organisatie zet zich in voor de herverdeling van onverkochte non-foodproducten. Door overgebleven stock of licht beschadigde producten een tweede leven te geven in de doe-het-zelfsector, wordt verspilling tegengegaan en wordt tegemoetkomen aan de vraag naar betaalbare, duurzame opties.

“We zijn ervan overtuigd dat de toeleveranciers van de doe-het-zelfsector een belangrijke rol kunnen spelen in de verduurzaming van onze samenleving.” zegt De Coninck. “Door in te zetten op innovatie en samenwerking kan de sector een positieve impact hebben op het milieu, tegemoetkomen aan de groeiende vraag van de consument en intussen ook de eigen marges opkrikken.”

Over Hima ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​Hima is sinds 1999 de beroepsvereniging van de fabrikanten en distributeurs actief in DIY, tuinieren en woningrenovatie. Zij vertegenwoordigt de belangen van zo’n honderd leden in de Benelux en op internationaal niveau, faciliteert ervaringsuitwisseling en samenwerking en inspireert haar leden om toekomstige uitdagingen om te zetten in opportuniteiten. Hima en zijn leden staan ten dienste van de klant die van zijn woning een gezellig toevluchtsoord wil maken. Meer informatie vindt u op www.himabenelux.org.

saar dietvorst

saar dietvorst

press contact

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu