Turbulent voorziet Green School in jungle van Bali van betrouwbare en betaalbare stroom
Revolutionaire Belgische waterkrachtcentrales geven afgelegen gebieden toegang tot energie
Brussel / Bali. Vergeet de enorme dammen waar hele dorpen en ecosystemen voor moeten wijken. De Belgische scale-up Turbulent ontwikkelde een revolutionaire micro-waterkrachtcentrale die stroom opwekt uit rivieren en waterlopen met een hoogteverschil tussen 1,5 meter en 5 meter. Voor afgelegen gebieden die nauwelijks toegang hebben tot betrouwbare energie gaat een heel nieuwe wereld van mogelijkheden open. Zo voorzien de turbines van Turbulent de volledige Green School in de jungle van Bali (700 leerlingen en leraars, en de naburige gemeenschap) van groene, hernieuwbare energie.
De Green School was al langer dan tien jaar op zoek naar een betrouwbare energiebron. De ecologische school ligt in het midden van de jungle van Bali - ver weg van elk elektriciteitsnetwerk – en moet dus zelf voor energie zorgen. De zoektocht leidde naar de micro-waterkrachtcentrale van Turbulent. Die levert vandaag stroom aan de school én aan de naburige inwoners. Om evenveel energie op te wekken met zonne-energie, zou de Green School vier tennisvelden vol zonnepanelen nodig hebben.
“Hét grote voordeel van hydro-energie is vooral dat ze bijzonder betrouwbaar is”, zegt John Hardy, die de Green School samen met zijn vrouw Cynthia oprichtte. “De zon verdwijnt ’s nachts, maar de rivier stroomt 24 uur op 24. De grootste uitdaging waren de extreme weersomstandigheden, vooral dan tijdens het regenseizoen. Maar de waterturbines van Turbulent zijn daar perfect tegen bestand.”
Pionieren met revolutionaire technologie
Waterkracht was lang synoniem voor grote dammen op grote rivieren. Maar die hebben een grote impact op mensen en op het lokale ecosysteem, in en rond het water. Bovendien is de bouw een dure, tijdrovende operatie. De revolutionaire technologie van Turbulent maakt komaf met die obstakels, en maakt hydro-energie toegankelijk voor een grote groep mensen en bedrijven die nu uit de boot vallen.
“Onze turbines halen stroom uit rivieren en kanalen met beperkte hoogteverschillen: tussen anderhalve meter en vijf meter”, legt co-founder Jasper Verreydt uit. “Die waterlopen kwamen voordien niet in aanmerking voor hydro-energie. Zo kunnen we ook afgelegen gebieden voorzien van betrouwbare energie. Het is mogelijk om een hele reeks turbines te connecteren, waardoor ze ook aan veel grotere regio’s stroom kunnen leveren. Wat nu door een dam gebeurt, kan ook door aaneengeschakelde waterkrachtturbines gebeuren. Zelfde resultaat, maar dan sneller en goedkoper met veel minder impact op het milieu.”
“De plant in Bali is een eye opener voor heel wat bedrijven en overheden dat er vandaag meer betrouwbare, meer betaalbare en vooral meer duurzame alternatieven zijn om energie te produceren. Zuid-Oost-Azië telt miljoenen kleine rivieren en waterlopen die perfect geschikt zijn voor waterkrachtcentrales zoals die in Bali. Maar ook in Europa hebben we al meer dan 350.000 sites gedetecteerd die zich perfect lenen voor micro-waterkrachtcentrales.”
Van Taiwan en de Filippijnen tot Suriname en Chili
Naast Bali draaien ook landbouwgemeenschappen in Chili op energie die de waterkrachtcentrales van Turbulent uit irrigatiekanalen halen. Nieuwe installaties in Taiwan, de Filippijnen, Suriname, Frankrijk en Estland zijn op komst.
“Onze turbines passen perfect in de evolutie naar groene, hernieuwbare én decentrale energie”, benadrukt Verreydt. “We kunnen de waterkrachtcentrales op enkele maanden tijd installeren, en bedrijven of lokale gemeenschappen kunnen de centrales zélf onderhouden. Zo krijgt ook de lokale economie een boost.”
/////
Bijlagen:
Persdossier
Turbulent in Bali film
Turbulent film
Over Turbulent:
Turbulent is een green-tech bedrijf dat zich focust op de ontwikkeling van vortex waterturbines. Deze turbines wekken energie op d.m.v. waterkracht in rivieren en kanalen met een minimaal hoogteverschil van anderhalve tot vijf meter per turbine.
De 100% groene technologie van Turbulent is toegankelijk, kosteneffectief én betrouwbaarder dan andere duurzame energiebronnen, aangezien waterkracht 24/7 gebruikt kan worden. De turbines hebben bovendien geen enkele negatieve invloed op de omgeving.
Turbulent werd in 2015 opgericht door Geert Slachmuylders (CTO), Jasper Verreydt (CEO) en Luc Berben (COO). Het hoofdkantoor van Turbulent is gelegen in Leuven (België), maar het bedrijf biedt haar diensten wereldwijd aan. Er lopen projecten in o.a. Chili, Taiwan, de Filippijnen, Frankrijk, Indonesië, Portugal, Estland en de Verenigde Staten. Turbulent won tal van prijzen, waaronder het EU-zegel van uitmuntendheid, ‘Best-start-up-in-the-world’, MIT-innovator jonger dan 35 jaar en ‘Future of Logistics’. Turbulent werd ook bekroond met de ‘Horizon 2020 Grant’, de belangrijkste competitie voor financiering van technologie en innovatie.