Turbulent voorziet TSMC, de grootste chipfabrikant ter wereld, van groene energie

Wilsele - TSMC, de grootste fabrikant van computerchips en halfgeleiders ter wereld, tekende zonet Taiwan’s eerste energiecontract voor kleinschalige waterkracht. Die waterkracht wordt opgewekt door de technologie van het Belgische Turbulent.

Turbulent, het waterkrachtbedrijf uit Leuven dat begin dit jaar de Cleantech Hero Energie 2021 Award won, tekent met TSMC een nieuwe mijlpaal en ontpopt zich hiermee tot een globale scale-up.

“Eind 2021 bedroeg het totaal verkochte vermogen aan groene energie 390kW. Dit jaar zitten we al bijna aan het dubbele en zijn we goed op weg om de 1,5MW te overstijgen, een mooie prestatie aangezien onze standaard turbines een vermogen hebben tussen 15 en 70kW. In 2023 mikken we op 2MW en in 2025 willen we 10MW verkocht hebben. Dan kan je spreken van een stevige positieve impact, zowel zakelijk als naar duurzame energie toe,” zegt Dr. ir. Walter Buydens, CEO van Turbulent. ​ ​ 

Dr. ir. Walter Buydens, CEO Turbulent
Dr. ir. Walter Buydens, CEO Turbulent

Net-zero emissie

De eerste twee sites die Turbulent voor TSMC zal ontwikkelen in Taiwan, zijn goed voor vijf turbines en een totaal vermogen van 300kW. De turbines zullen worden opgestart tussen oktober 2022 en mei 2023.

J.K. Lin, TSMC Senior General Manager: "TSMC en Turbulent hebben elkaar gevonden in de gemeenschappelijke filosofie dat elke druppel water telt, en dat kleine projecten een grote impact kunnen hebben. Als verantwoordelijke wereldburger verbindt TSMC zich ertoe om tegen 2050 een net-zero emissie te bereiken door groene energieproductie te promoten, en waar mogelijk hernieuwbare energie te gebruiken. De overeenkomst met onze partner Hydrotron is de eerste in dit segment in Taiwan. Het is een proactieve stap om deze nieuwe energie-industrie te ondersteunen, in de hoop om in de nabije toekomst meer site- en technologieontwikkeling te realiseren.”

Lokale partners

Turbulent werkt nauw samen met lokale partners om de ideale market fit te vinden, en stemt zijn product en toevoerketen af op de lokale noden. in Taiwan werkt het bedrijf samen met elektriciteitsproducent Hydrotron, die de groene energie van de Turbulent-centrales verkoopt aan TSMC.

Henry Liao, CEO van Hydrotron: “In Taiwan hebben we een grote hoeveelheid neerslag en heel wat bestaande irrigatiekanalen en hydraulische structuren in rivieren. Hiermee beschikt het land over een geweldig potentieel voor microwaterkracht.”

“Turbulent kan deze bestaande hydraulische structuren over heel het eiland hergebruiken voor duurzame energieproductie,” vertelt Geert Slachmuylders, CTO van Turbulent. “Op elke plek met een klein hoogteverschil in de rivieren of kanalen kunnen we turbines installeren zonder grote aanpassingen aan de bestaande infrastructuur. ​ Onze lokale ecologische voetafdruk is zeer klein; vissen kunnen ongestoord doorheen de turbine zwemmen. Bij zorgvuldige installatie blijft de biodiversiteit ​ bewaard, en verbetert ze soms zelfs.”

Geert Slachmuylders, CTO Turbulent
Geert Slachmuylders, CTO Turbulent

Turbulent micro-waterkrachtturbine

“Je kan de turbines van Turbulent het best vergelijken met watermolens die horizontaal draaien in plaats van verticaal. Ze zijn diervriendelijk, en zeer efficiënt. Bovendien staan ze onder water waardoor er geen geluidsoverlast is en ze een minimale obstructie betekenen in het landschap. Ze zijn van nature ook beschermd tegen overstromingen,” vertelt Walter Buydens, CEO van Turbulent.

“Waterkracht is een uiterst betrouwbare bron van groene energie. Water stroomt immers 24 uur op 24 en 7 op 7, en heeft een stabiele energieprijs, wat een belangrijke troef is in deze tijden van hoge energiekosten en bevoorradingsonzekerheid.”

Globale ambities en kapitaalronde

Turbulent focust zich zowel op geïndustrialiseerde landen als op opkomende economieën. Dit jaar verkocht het bedrijf turbines in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Kenia, Congo, Chili en Thailand. Er is ook heel wat interesse vanuit Wallonië en Frankrijk. 

Turbulent bereidt momenteel een kapitaalronde voor, waarbij twee miljoen euro wordt gezocht. Huidige investeerders zijn de oprichters, Victrix (familie Virginie Saverys), Inventures en de CEO. 

“Ons team heeft hard gewerkt om de juiste partners te selecteren zodat we vlot de technologie verder kunnen commercialiseren. We willen inzetten op die groei en de juiste mensen aantrekken om gezond op te schalen,” zegt Walter Buydens.

saar dietvorst

saar dietvorst

press contact

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu