Twee Belgische restaurants in top 10 van beste groenterestaurants ter wereld

Uitreiking We’re Smart World Awards, Gastronomic Forum in Barcelona

 • Restaurant Vrijmoed (Gent) van chef Michaël Vrijmoed is vierde beste groenterestaurant ter wereld
 • Humus x Hortense (Brussel) van chef Nicolas Decloedt ​ is tiende beste groenterestaurant ter wereld
 • Restaurant Amaranth (Merelbeke) wint Discovery Award voor beste nieuwkomer
 • Restaurant De Nieuwe Winkel (Nijmegen, Nederland) bekroond tot Beste Groenterestaurant ter Wereld
 • 20 Belgische restaurants in Top 100 Beste Groenterestaurants ter Wereld
 • Lancering We’re Smart Green Guide 2022, met meer dan 1000 top groenterestaurants wereldwijd

Barcelona, 8 november 2022 - We’re Smart® World, de onbetwistbare referentie in de culinaire wereld van groenten, onthult op 8 november tijdens foodbeurs Gastronomic Forum in Barcelona de beste groenterestaurants ter wereld. De Nieuwe Winkel uit Nijmegen van chef Emile van der Staak is de nieuwe nummer 1 en wint de We’re Smart Award ‘Best Vegetables Restaurant of the World’. Restaurant Vrijmoed van chef Michaël Vrijmoed in Gent landt dit jaar op een mooie vierde plaats. Ook Humus x Hortense van chef Nicolas Decloedt haalt de top tien van de wereld. De nieuwe We’re Smart Green Guide, de gids met alle beste groenterestaurants in heel de wereld, wordt eveneens gelanceerd. 

Honderden restaurants wereldwijd kregen het afgelopen jaar een bezoek van We’re Smart World. ​ De selectie gebeurt zeer nauwgezet op basis van de filosofie Denk Groenten! Denk Fruit!, het integreren van duurzaamheid en het verminderen van hun ecologische voetafdruk. ​ De beste restaurants worden beloond met 1 tot 5 radijzen en krijgen een plekje in de We’re Smart Green Guide, waarvan de nieuwe editie vandaag in Barcelona wordt bekendgemaakt.

Restaurant De Nieuwe Winkel (Nijmegen, Nederland) van chef Emile van der Staak wordt uitgeroepen tot Best Vegetables Restaurant in the World 2022. 

Chef Emile van der Staak: “De keuzes van vandaag bepalen hoe de wereld van morgen eruit zal zien. En veel van deze keuzes draaien om voedsel. Dat is de reden dat we geloven in de botanische gastronomie en gewone planten veranderen in vingerlikkende gerechten. We hoeven niet verder te zoeken dan onze gerechten om mee de planeet te redden. Veel minder vlees en zuivel eten is de meest effectieve manier om onze ecosystemen te regenereren en de vernietiging ervan te voorkomen.”

In België valt Restaurant Vrijmoed (Gent) van chef Michaël Vrijmoed met een vierde plaats opnieuw in de prijzen. Humus x Hortense van chef Nicolas Decloedt sluit de Top 10 van de wereld af als tweede Belgische restaurant. 

Chef Michaël Vrijmoed: “Het is mijn passie om onze klanten de wereld van het smaakvolle en creatieve vegetarisme te laten verkennen. Gerechten maken op basis van groenten is dus altijd al een groot deel van onze filosofie geweest. Ik ben verheugd dat de mondiale belangstelling voor de plantaardige keuken de tien afgelopen jaren enorm gegroeid is zodat iedereen weet dat dit wel degelijke de toekomst is.”

We’re Smart World Discovery Awards 

Restaurant Amaranth van chef Pieter-Jan Lint in Merelbeke kaapt de We’re Smart Discovery Award - Belgium dit jaar weg. Deze award erkent jaarlijks de inspanningen van nieuw ontdekte talenten op het vlak van groenten en fruit, in verschillende landen.

 Chef Pieter-Jan Lint: “Plantaardig koken is niet meer weg te denken uit de gastronomische keuken. Het wordt een vast onderdeel van het culinaire landschap. We zijn vereerd om deel uit te maken van deze evolutie. Omdat het niet alleen ons aangaat, maar ook alle toekomstige generaties.”  

Frank Fol, oprichter We’re Smart World: “We merken een grotere mondiale belangstelling voor plantaardig koken. Een groeiend aantal chefs ontdekken de culinaire mogelijkheden en ecologische voordelen van groenten en fruit en zetten ze met een indrukwekkend meesterschap op het menu. Via het ecosysteem van We’re Smart World brengen we naast restaurants ook bedrijven en consumenten samen rond gezondheid, ecologie en duurzaamheid. We hopen hiermee ook andere mogelijke partners te inspireren.”

Op ​17 oktober 2022 maakte We’re Smart World ook de Future Awards bekend voor innovatieve voedingsbedrijven die duurzame en gezonde producten lanceren.

Dit is de We’re Smart Top tien van beste groenterestaurants in de wereld, beloond met vijf radijzen:

 1. De Nieuwe Winkel (Nederland - Nijmegen), Chef Emile van der Staak 
 2. El Invernadero (Spanje - Madrid), Chef Rodrigo de la Calle 
 3. Piazza Duomo (Italië - Alba ), Chef Enrico Crippa
 4. Vrijmoed (Belgium - Gent), Chef Michaël Vrijmoed
 5. L’Oustau de Baumanière (Frankrijk, Les-Baux-De Provence), Chef Glenn Viel
 6. Flore (Nederland, Amsterdam), Chef Bas van Kranen 
 7. L’Arpège (Parijs, Frankrijk), Chef Alain Passard
 8. Ricard Camarena Restaurant (Spanje, Valencia), Chef Ricard Camarena 
 9. Eleven Madison Park (Verenigde Staten, New York), Chef Daniel Humm
 10. Humus x Hortense (België, Brussel), Chef Nicolas Decloedt 

Dit is de We’re Smart Top tien van beste groenterestaurants in België, beloond met vijf radijzen:

 1. Vrijmoed (Gent)
 2. Humus x Hortense (Brussel)
 3. L’Air du Temps (Liernu)
 4. Arabelle Meirlaen (Marcin)
 5. Hof van Cleve (Kruisem)
 6. De Vijf Seizoenen (Brakel) ​ 
 7. Amaranth (Merelbeke)
 8. Boury (Roeselare)
 9. L’Air des Sens (Zoutleeuw) 
 10. Zilte (Antwerpen)

Bijlagen


Over We’re Smart® World
We’re Smart® World is de onbetwiste referentie in de culinaire wereld van groenten en fruit. Het geesteskind van Frank Fol, De Groentekok®, erkent en promoot individuen, restaurants en organisaties die groenten en fruit centraal stellen in voeding. In de jaarlijkse culinair-gastronomische gids We’re Smart® Green Guide vind je de beste groenterestaurants ter wereld, gerangschikt van een tot vijf Radijzen. De We’re® Smart Awards belonen elk jaar de beste groenterestaurants- en organisaties. En in de We’re Smart® Academy delen de beste groentechefs ter wereld hun kennis met iedereen die interesse heeft in gezonde en ecologische voeding. Zo draagt We’re Smart® World zijn steentje bij voor een gezonde, duurzame en ecologische wereld. We're Smart® World werd geselecteerd als een van de officiële SDG-Voices, de ambassadeurs voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. 

Vind meer oplossingen voor een gezonde en betere wereld via www.weresmartworld.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu