Vijf trends in geboorteland
In mei legt elke vogel een ei. Ook ‘Archie’, het kersverse Britse koningskind koos deze populaire geboortemaand om het levenslicht te zien. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand, wanneer er een baby geboren wordt. Nieuwe gebruiken duiken op, al dan niet overgewaaid uit andere landen en streken. AVA detecteert voor u de opvallendste trends in geboorteland België, en inspireert met leuke cadeau-ideetjes.
1. Suikerbonen: ijzersterke traditie
De Romeinen vierden geboortes al met suikerbonen. Tweeduizend jaar later is de traditie sterker, en het aanbod rijker en gevarieerder dan ooit. Het gaat niet meer alleen om witte, blauwe (voor de jongetjes) of roze (voor de meisjes) suikerbonen. Ze zijn nu verkrijgbaar in alle mogelijke vormen en kleuren , van pasteltinten en felle, in het oog springende kleuren tot zelfs zilver, koper of goud.
Nieuwe ouders geven nu vaak ook alternatieve, originele cadeautjes in combinatie met suikerbonen. En ze zijn daar creatief in: snoepjes voor de kinderen, handzeepjes of geurtjes, sleutelhangers, kleine blikjes tonic, blikken doosjes van de nostalgische Wycams (borstbollen), kleine potjes met chocopasta, the sky is the limit.
Doopsuiker blijft wel het populairste geboortegeschenk. De amandelbonen bijvoorbeeld, vallen in de smaak bij heel wat nieuwe Belgen. Suikerbonen doen ook niet langer alleen maar dienst als geboortegeschenk, ze duiken ook op als cadeautje bij huwelijken, communies, lentefeesten en andere feestelijke mijlpalen.
2. Babyfeestjes in opmars
Het geboortekaartje en het kraambezoek zijn lang niet meer de enige manieren om de geboorte van een baby te vieren. Nu pas bevallen moeders het ziekenhuis sneller moeten verlaten, wordt de babyborrel populairder. Het is de uitgelezen manier om vrienden, familie en kennissen de kans te geven je baby te komen bewonderen, zonder dat je iedereen thuis moet ontvangen.
Naast de babyborrel zijn er zijn nog andere ‘babymomenten’ aan een opmars bezig. We vieren het kleine wonder al vóór hij of zij geboren is. Toekomstige ouders zoeken naar leuke manieren om de peter en meter te vragen, of om nakende geboorte aan de grootouders te melden.
Ook Amerikaanse tradities rukken op. Denk maar aan de gender reveal, waarbij de ouders van het bekendmaken van het geslacht van hun baby een echt feest maken voor hun beste vrienden en familie. Ook bij de babyshower ligt de focus op gezelligheid en feestelijk aftellen naar de geboorte.
Mooi meegenomen: het zijn stuk voor stuk Instagramwaardige momenten die we maar al te graag delen.
3. Leve de DIY!
Vroeger waren meter en peter verantwoordelijk voor de doopsuiker. Vandaag zullen ze in het beste geval de suikerbonen nog sponsoren. Ouders in spé denken er niet meer aan om het geboortegeschenk aan iemand anders over te laten. Ze beginnen maanden op voorhand te brainstormen en te knutselen. Want elke baby is anders, en dat zetten ze graag in de verf door een persoonlijke touch te geven aan het geboortegeschenk. Ouders leven zich creatief uit met karton om de naam van hun pasgeborene aan te kondigen, ze maken zelf kaartjes en pimpen doosjes of andere verpakkingen die ze kunnen vullen met suikerbonen en snoepjes. Suikerbonen blijven dus een monsterhit, maar krijgen steeds vaker een originele verpakking.
#doopsuiker en #suikerbonen zijn heel populaire hashtags op sociale media. Toekomstige ouders laten er zich graag inspireren en gaan vervolgens zelf aan de slag.
4. Elke baby zijn eigen thema
Meer en meer ouders vieren de geboorte van hun baby in thema. Dat kunnen olifanten of beertjes zijn, superhelden, het land waar hun roots liggen, maar evengoed een aparte kleurencombinatie. Dat thema keert dan overal terug: in het geboortekaartje, in de suikerbonen, in de aankleding van de kamer op de materniteit, later thuis, tijdens de babyborrel en natuurlijk ook op de sociale mediakanalen van de ouders.
Dit jaar scoort ‘a touch of gold’ heel goed als thema. Ook muntgroen is razend populair. Wat ook opvalt is de grenzeloze creativiteit die ouders aan de dag leggen.
5. Duurzaam troef
Vroeg begonnen is half gewonnen. Heel wat ouders willen hun kinderen milieubewust opvoeden, en dat begint al bij het geboortecadeautje. Sommigen geven plantjes bij de geboorte, maar ook de verpakkingen worden steeds duurzamer. Ze kiezen voor kartonnen verpakkingen, herbruikbare plexidoosjes, glazen buisjes en potjes, jute en katoenen zakjes of blikken doosjes.
Ook suikerbonen passen perfect in de trend naar meer duurzaamheid. Ze worden gemaakt van Belgische chocolade, op ambachtelijk wijze, én dichtbij huis.
WIST JE DAT?
- Volgens de legende is de Romein Julius Dragitus de ‘uitvinder’ van de suikerboon. Hij zou per ongeluk een amandelnootje in honing hebben laten vallen, en vond zo en stoemelings de eerste ‘dragée’, of suikerboon, uit. Ongeacht of deze legende nu klopt of niet, denken historici dat het uitdelen van suikerbonen al bij de Romeinen gebruikelijk was bij feestelijke gelegenheden als geboortes en huwelijken.
- Een volgende legende is gesitueerd in de twaalfde eeuw: een apotheker zou gedroogde amandelen omhuld hebben met een mix van honing en suiker, wat zorgde voor een hard laagje dat dichter aansluit bij wat we vandaag kennen als suikerboon. Zijn suikerbonen zouden gediend hebben als geneesmiddel voor zwangere vrouwen en als potentieverhogend middeltje voor mannen.
- Pas in de 19e eeuw werd het gebruik van suikerbonen populairder, en dan vooral bij de hogere klasse. Na de Tweede Wereldoorlog braken de suikerbonen op grote schaal door. Vandaag staan suikerbonen symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven.
- Oorspronkelijk gaf men witte en roze boontjes voor jongetjes, en blauwe voor meisjes. De suikerbonen zaten verpakt in puntzakjes en in oneven aantallen. Dat zou geluk brengen… Tegenwoordig geven ouders tussen acht en twaalf boontjes per gast.
- De traditie van suikerbonen is typisch Belgisch, maar ze komt ook voor in Frankrijk en Spanje. Portugezen eten dan weer suikerbonen met Pasen. In Nederland vieren ze een geboorte meestal met beschuit met muisjes.
- De kern van Belgische suikerbonen wordt apart bereid en in de vorm van een platte ovaal gedroogd tot hij is uitgehard. Vervolgens krijgen ze een gelijkmatig suikerlaagje, wat niet gemakkelijk is door de ovale vorm. In andere landen zijn de suikerbonen ronder. De ovale dragée-vorm is dus een bewijs van de ambachtelijkheid van Belgische suikerbonen!
5 LEUKE GEBOORTEPRODUCTEN VAN AVA
Over AVA
AVA is een Belgische non-food winkelketen en biedt al 62 jaar alles om het te maken voor verjaardagen, feesten, geboorten, kantoor, horeca, school, hobby, ... AVA is populair bij creatievelingen, kleine zelfstandigen, horecazaken en iedereen die graag decoreert. AVA inspireert met gemiddeld 15.000 artikelen in elke winkel en biedt een unieke winkelervaring van begin tot einde.
Het familiebedrijf opende in 1956 haar eerste winkel in Antwerpen en telt vandaag 50 winkels waaronder een populaire webshop. De vestigingen liggen in Vlaanderen en Wallonië, en twee in Luxemburg. Daarnaast heeft AVA ook een B2B- en exportafdeling. Het bedrijf stelt meer dan 500 mensen tewerk en draaide in 2018 een omzet van meer dan 100 miljoen euro.
Het hoofdkantoor van AVA is gevestigd in Temse en het verdeelcentrum bevindt zich in Sint-Niklaas. In Temse heeft de feest-expert ook een eigen productie-eenheid waar het tafelbekleding, zoals servetten, tafellopers en placemats, ontwikkelt.
Voor meer informatie, ga naar https://www.ava.be/