Wereldprimeur: Maaltijdbox Ekomenu lanceert kassabon met ecologische impact van voedingskeuzes

Hoegaarden - De Belgisch-Nederlandse Maaltijdbox Ekomenu biedt als eerste wereldwijd transparantie in de impact van hun maaltijden. Bij bestellen en afrekenen vind je niet alleen de prijs op de digitale kassabon, maar ook de impact op gezondheid en milieu. Consumenten kunnen met Ekomenu dus bewuster eten doordat de hoeveelheid groenten, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik volledig transparant is. Ekomenu wil op die manier mensen aansporen om meer groenten te eten en vaker te kiezen voor puur, plantaardig en biologisch. Concreet wil de maaltijdbox zijn klanten aanmoedigen tot het bestellen van een avondmaal met 45% minder CO2-uitstoot dan de gemiddelde ‘supermarkt’-maaltijd van 1.690 gram CO2-uitstoot, en zo bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals voor 2030.

Klanten van Ekomenu hebben iedere week keuze uit 25 verschillende maaltijden. Gemiddeld bevatten die maaltijden ruim 300 gram groenten, wat bijdraagt aan een 20% verlaagd risico op ziekte, 45% minder CO2-uitstoot en 50% minder schaars waterverbruik. Elke maaltijd heeft een unieke foodprint. Jack Stroeken, CEO en oprichter van Ekomenu: “Natuurlijk zitten er ook maaltijden tussen met een minder positieve foodprint, zoals bijvoorbeeld recepten met rund- of kalfsvlees. Maar ook die impact tonen we. We willen 100% transparant zijn, zodat klanten zelf de impact van hun voedselkeuzes ervaren.”

Jack Stroeken, CEO van Ekomenu: “Als we goed willen zorgen voor onze planeet, dan is het logisch dat we ons bewust moeten zijn wat de impact is van ons handelen. Weinig mensen weten dat voor de productie van een avocado[1] bijna 200 liter water per 100 gram wordt gebruikt, of dat de productie van één hamburger[2] gelijk staat aan een ritje van ongeveer 16 kilometer in een personenauto of een maand lang zes minuten douchen. Met Ekomenu maken we dat inzichtelijk en kunnen mensen voortaan zelf bepalen wat de impact is van hun maaltijd. Daag jezelf uit en ga voor de laagste CO2-uitstoot, of ga voor gerechten met de meeste groenten.”

Groente, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik 

Ekomenu is een ‘Certified B Corporation’ en zet zich in om sociale- en duurzaamheidskwesties op te lossen. De foodprint van het bedrijf bestaat uit vier pijlers: groenten, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik. 

Jack Stroeken: “Wat we eten heeft een gigantische impact op ons welzijn. In Europa zijn voedingsgerelateerde ziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten en kanker verantwoordelijk voor maar liefst 70% van de sterfgevallen. Terwijl voeding net zoveel positiefs kan doen voor je gezondheid. Daarom geven we nu per pijler aan wat de impact is van jouw keuze en wat je misschien beter zou kunnen kiezen. Denk aan veel groenten, volkoren- en onbewerkte ingrediënten of een keer vaker vegetarisch.”

Groenteteller

Gemiddeld eten Belgen 145 gram groenten per dag. Dat is maar 58% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram. Ekomenu adviseert 300 gram groenten per dag omdat je dan niet alleen tekorten voorkomt, maar ook nog eens extra gezondheidsvoordelen behaalt. Met de Groenteteller daagt Ekomenu zijn klanten uit om elke week 2.100 gram groenten te eten, volgens een duurzaam voedselpatroon. Dit betekent dat eetgedrag bijdraagt aan een positieve foodprint door een lage milieubelasting en een gezond leven voor jezelf en toekomstige generaties.

Flammkuchen met mango topping
Flammkuchen met mango topping

[1] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/watergebruik.aspx
[2] https://www.businessinsider.nl/vlees-eten-slecht-milieu/Ekomenu - De gezonde maaltijdbox
Lekker en gezond eten is goed voor lichaam en geest, maar niet altijd even makkelijk. Ekomenu is dé gezonde maaltijdbox die je helpt met een weekmenu dat 100% aansluit bij jouw persoonlijke eetwensen en doelen. Zo kun je kiezen voor vegan, variatie, glutenvrij, eiwitrijk, en nog veel meer. De producten zijn supervers en komen van zo dichtbij mogelijk. Ekomenu levert 100% biologische ingrediënten en de menu’s worden samengesteld door onze eigen chefs en diëtisten. En niet te vergeten; eten met een maaltijdbox is aan het eind van de maand niet duurder. Kortom, voor hetzelfde geld eet je biologisch! Meer informatie vindt u op de website van Ekomenu: www.ekomenu.be en www.ekomenu.nl 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over manley

manley is een agency voor strategische PR en contentcreatie. De bedrijven die een beroep doen op de PR-expertise van manley zijn internationale impactgedreven innovators in sectoren als energie, health, biotech, proptech, legal, mobiliteit, logistiek en food. manley beschikt over een wereldwijd medianetwerk. Het agency hanteert een internationale boutique-aanpak met lokale PR experts in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. manley werd opgericht door Saar Dietvorst in 2014 en is met het hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

www.manley.eu

Neem contact op met

montevideostraat 10 2000 antwerp belgium

+32 3 830 10 37

hello@manley.eu

www.manley.eu