Wereldprimeur: Ray & Jules brengt ‘s werelds eerste volledig composteerbare koffiecapsules met zongeroosterde koffie op de markt
Leuven, 7 juni 2024 - Ray & Jules, de Belgische koffiebranderij met een missie voor duurzaamheid, introduceert een wereldprimeur: de eerste home compostable koffiecapsules met traag geroosterde koffie op zonne-energie. De innovatie combineert pure koffie met een minimale ecologische voetafdruk, en zet een nieuwe standaard voor koffieliefhebbers die zowel gebruiksgemak als duurzaamheid waarderen.
De koffiecapsules van Ray & Jules combineren twee cruciale aspecten: de meest duurzame verpakking (volledig composteerbaar), en de meest duurzame manier van roosteren (op zonne-energie).
De koffiecapsules van Ray & Jules zijn gemaakt van plantaardige, hernieuwbare materialen en breken volledig af. Ray & Jules kiest hiermee voor een ecologisch alternatief dat zelfs bijdraagt aan compostering. Bij traditionele koffiecapsules belanden de aluminium of plastic verpakkingen vaak op de vuilnisbelt in plaats van gerecycleerd te worden.
Genieten zonder schuldgevoel
De koffiebonen van Ray & Jules worden langzaam geroosterd op zonne-energie, wat resulteert in een pure, smaakvolle koffie met een uniek karakter. Ray & Jules selecteert met zorg de meest kwalitatieve koffiebonen en werkt samen met lokale boeren om klimaatresistente plantages te ontwikkelen.
"We willen koffieliefhebbers, thuis en op het werk, de kans geven om te genieten van kwaliteitskoffie zonder compromissen te sluiten op het vlak van milieuvriendelijkheid”, vertelt Gert Linthout, partner bij Ray & Jules. “Het is onze ambitie om de huidige fans van koffiecapsules te heroriënteren naar een duurzaam alternatief, met slow roasted, pure en lekkere koffie. Met Ray & Jules koffiecapsules geniet je van een heerlijke kop koffie zonder schuldgevoel.”
Geluisterd naar de klanten
Ray & Jules heeft de missie om de koffiesector duurzamer te maken. Sinds 2019 zet het bedrijf stappen in die richting. Zo lanceerden ze 's werelds eerste industriële koffiebrander op zonne-energie. Daarnaast zet het bedrijf in op direct trade met coöperaties en koffieboeren, met oog voor kwaliteit, biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Ray & Jules wil andere branderijen inspireren om hun duurzame model te delen en zo hun impact op het milieu te verkleinen.
Gert Linthout, partner bij Ray & Jules: “Steeds meer consumenten en bedrijven maken bewuste keuzes en opteren voor producten die minder impact hebben op het milieu.
Tegelijkertijd willen ze ook comfort en gebruiksgemak. We hebben goed geluisterd naar onze klanten en lanceren met Ray & Jules daarom de koffiecapsule die beide aspecten verenigt: duurzaamheid én gebruiksgemak.”
De koffiecapsules van Ray & Jules zijn compatibel met de meeste original cup koffietoestellen en zijn verkrijgbaar vanaf 45 cent per capsule via www.ray-jules.com.
Enkele feiten en cijfers:
- Belgen verbruiken gemiddeld 6,8 kilogram koffie per jaar, goed voor een plaatsje in de wereldwijde top-10.
- Jaarlijks worden meer dan 14 miljard koffiecapsules verkocht (bron: The Guardian 2020)
- Wereldwijd vormen koffiecapsules ongeveer 576.000 ton afval.
- Traditioneel wordt koffie geroosterd op gas, om snel hoge temperaturen te bereiken. De technologie werd uitgevonden in 1880 en is sindsdien weinig veranderd. Het is een oud, energie-intensief proces dat elk jaar miljoenen ton CO2 uitstoot. Ray & Jules ontwikkelde een hyperefficiënte roaster, aangedreven door hernieuwbare energie. De bonen glijden op een band door kleine kamers met hete lucht die meerdere keren circuleert. 2,5 tot 3 keer minder energie, 100% smaak.
saar dietvorst