Den hollandske restaurant De Nieuwe Winkel forbliver verdens bedste vegetarrestaurant.

Geranium i København er den højest rangerede danske vegetarrestaurant og indtager for første gang en ottendeplads i top-10. Ark i København modtog den tyske We’re Smart Discovery Award. Danmark har 6 restauranter i top-100.

INDHOLD

 • Vindere af We're Smart Awards (Top 10 Bedste Vegetarrestauranter i Verden) 
 • og den nye We're Smart Top 100 
 • Vindere af Discovery Awards 
 • We're Smart Green Guide 2023 
 • Vindere af We're Smart Future Awards: bemærkelsesværdige og innovative madinitiativer for mere økologisk og bæredygtig livsstil

Kære journalist,

We're Smart, den uomtvistelige reference inden for den kulinariske verden af frugt og grøntsager, præsenterede sine årlige priser ved et prestigefyldt liveshow den 24. oktober. 

Der blev uddelt priser til verdens bedste vegetarrestaurant, de bedste kvindelige vegetarchefer (som tidligere blev annonceret), og et udvalg af bemærkelsesværdige initiativer inden for sund og bæredygtig mad. Prisoverrækkelsen fandt sted på Vaudeville Teatret i Bruxelles.

WE'RE SMART VINDERE OG NYE TOP-100 

Hvert år opstiller det internationale ekspertteam i We're Smart verdens bedste vegetarrestauranter. For andet år i træk topper chef Emile van der Staak's De Nieuwe Winkel, Top 10. Den danske restaurant Geranium med chef Rasmus Kofoed, rykker fra en 23. plads til en 8. plads.

TOP-10

1

DE NIEUWE WINKEL

Holland

2

EL INVERNADERO

Spanien

3

PIAZZA DUOMO

Italien

4

VRIJMOED

Belgien

5

L’OUSTAU DE BAUMANIERE

Frankrig

6

FLORE

Holland

7

RICARD CAMARENA

Spanien

8

GERANIUM

Danmark

9

HUMUSxHORTENSE

Belgien

10

VILLA AIDA

Japan

I årets Top 100 er der ikke færre end 19 nytilkomne på listen, mens 20 restauranter har bevaret deres position, 34 er faldet, og 27 er steget. Xavier Pellicers "Healthy" (ES) og La Distillerie (LU) under restaurantchef René Mathieu bevarer titlen som "urørlig", da de har været ranglistens nummer et to år i træk og dermed udmærker sig som særligt inspirerende initiativer.

[TILKOBLET LINK] Se den fulde liste her

BEMÆRKELSESVÆRDIGE TAL

HURTIGST STIGENDE RESTAURANTER

HØJEST RANGEREDE NYE 

The Dining Room (UK) - 98 ==> 35

La Table de Castigno (FR) - 20

Kadeau (DK) - 70 ==> 14

La Mirande (FR) - 34

Seven Swans (DE) - 75 ==> 31

Menssa (BE) - 37

Faro (JP) - 88 ==> 41

Neon (BE) - 56

Geranium (DK) - 23 ==> 8

Apricity (UK) - 57

 

Basiliek (NL) - 59

VINDERE AF DISCOVERY AWARDS 2023

Hvert år konkurrerer tre restauranter fra hvert land også om Discovery Award-prisen. Denne pris anerkender hvert år indsatsen fra nye talenter og annonceres kun, hvis der er mindst tre nye opdagelser, med minimum fire Radiser i landet.

Her er listen over vinderne:

 • Belgien: Neon (Lier) under køkkenchef Nils Proost 
 • Danmark: Ark (København) under køkkenchef Brett Lavender 
 • Tyskland: Masters (Blenkenhain) under køkkenchef Danny Schwabe 
 • Frankrig: La Table de Castigno (Assignan) under køkkencheferne Stephan Paroche og Justine Viano 
 • Italien: Butterfly (Lucca) under køkkenchef Fabrizio Girasoli 
 • Japan: Mutsukari (Tokyo) under køkkenchef Yoshihisa Akiyama 
 • Holland: Basiliek (Harderwijk) under køkkenchef Yornie Van Dijk 
 • Spanien: La Salita (Valencia) under køkkenchef Begoña Rodrigo 
 • Storbritannien: The Dining Room at Gravetye Manor (Sussex) under køkkenchef Georges Blogg Schweiz: Magdalena (Rickenbach) under køkkenchef Dominik Hartmann

[TILKNYTTET LINK TIL ALLE DE NOMINEREDE]

WE’RE SMART GREEN GUIDE 2023 

Top-100 er en del af den stadigt voksende We're Smart Green Guide. Denne online kulinariske gourmetguide anmelder omkring 1.200 restauranter i 50 lande over hele verden og rangerer dem fra 1 til 5 radiser baseret på brugen af frugt og grøntsager i deres retter. Restauranter med 5 radiser er sande pionerer og inspirerende eksempler i denne henseende.

 

WE'RE SMART FUTURE AWARDS 

Virksomheder, der hjælper folk med at spise mere frugt og grøntsager, skaber bæredygtig emballage, udvikle frugt- og grøntsagsinnovationer eller opfordrer os til at leve sundere liv, er berettigede til en Future Award. Årets vindere er som følger: 

Årets projekt: Winning Foods - 'Lego For Food' 

Motivation: "We're Smart er begejstret for Winning Foods' kreative tilgang til brugen af frosne grøntsager med projektet 'Lego for Food' som en enkel og velsmagende løsning for familier. Dette øger andelen af grøntsager på en enkel måde og fjerner barrierer for sund nydelse."

 

Årets innovation: Scelta Inside - 'Paddenstoelenzout' (Svampesalt) 

Motivation: "Vi hører konstant, at vi skal forbruge mindre traditionelt salt (natrium). Scelta Inside har fundet løsningen for os, nemlig svampesalt. Brugen af svampesalt, uanset om det blandes med almindeligt bordsalt eller ej, giver den samme saltfornemmelse og tilføjer også ekstra umami-støtte til alle tilberedninger. Faktisk burde enhver vegetarisk kok have dette i huset. Det er derfor, vi ønsker at fremhæve det, fordi vi bemærker, at det stadig er forholdsvist ukendt."

Årets kampagne: Ugen Uden Kød 

Motivation: "For mange mennesker er forandring svær, herunder også vanændringer relateret til at spise kød. Kampagnen 'Ugen Uden Kød' sigter mod at ændre dette. We're Smart kan kun opmuntre til sådanne handlinger, derfor er 'Ugen Uden Kød' årets kampagne. Vi er også glade for, at flere We're Smart-restauranter følger os i dette!"

Årets medie: Saisonnier Magazine 

Motivation: "Culinaire Saisonnier har i årevis været et kvalitetsmagasin i Benelux. We're Smart blev begejstret, da chefredaktør Edwin Loos gav os besked om, at han fuldt ud støttede vores filosofi "Tænk Grøntsager! Tænk Frugt!" og ønskede at fremme denne i sit magasin. Da Saisonnier deler samme tankegang som We're Smart, kunne vi ikke andet end lade magasinet vinde i kategorien 'Medie for Året'. Velfortjent!"

Årets produkt: Arqan Argan olie 

Motivation: "Ikke kun er kvaliteten meget høj, historien og sundhedsfordelene er også i top! Denne flydende guld ligner den nye "trøffel" eller "kaviar" inden for vegetarisk madlavning. Arqan Argan olie gør en reel forskel, når du drypper det over de rigtige vegetariske kreationer ved bordet. Den tilføjer en ekstra delikat smag og duft til tilberedningen."

Speciale årets fremtidspris: Chef Jean-André Charial fra L'Oustau de Baumanière 

Motivation: "L'Oustau de Baumanière havde allerede en vegetarmenu i 1987, og det skyldes kun chef Jean-André Charial, der tidligt forstod, at grøntsager har store kulinariske styrker. Den vegetariske menu er stadigvæk en signatur for huset, i en sådan grad, at menuen i dag er så vellykket, at den serveres til 50% af gæsterne. Derfor ønsker vi at ære pioneren Jean-André Charial med Special Future Award 2023."

Årets Person: Paul Newnham fra Chef's Manifesto 

Motivation: "Paul Newnham er en forkæmper for fremme af ren plantebaseret livsstil. Som direktør for SDG2 Advocacy Hub Secretariat og koordinator for Chef's Manifesto, Good Food for All og Beans is How, rejser han verden rundt og advokerer for at tingene kan og bør være anderledes. Alt, hvad han gør, er fuldstændig i harmoni med We're Smart's DNA, og derfor ønsker vi at takke og ære ham for hans daglige engagement og arbejde. Som en SDG vil We're Smart derfor gerne erklære ham som Årets Person 2023!"

LINK TIL FOTOS WE'RE SMART AWARDS


We’re Smart er den ubestridte reference i den kulinariske verden, når det gælder frugt og grøntsager. Ideen er undfanget af Frank Fol, De Groentechef®, og man anerkender og fremmer mennesker, restauranter og organisationer, der betragter frugt og grøntsager som noget centralt i kosten. I den årlige kulinarisk-gastronomiske guide We’re Smart Green Guide finder du de bedste grøntsagsrestauranter i verden, klassificeret med fra 1 til 5 radiser. We’re Smart Awards belønner hvert år de bedste grøntsagsrestauranter og -organisationer. Og i We’re Smart Academy deler de bedste grøntsagskokke i verden deres viden med enhver, der har interesse for sund og økologisk kost. På denne måde giver We’re Smart® sit bidrag til en sund, bæredygtig og økologisk verden. We're Smart er af de belgiske myndigheder valgt som en af de officielle SDG-talsmænd, ambassadørerne for FN’s bæredygtige udviklingsmålsætninger. 

Find yderligere oplysninger om en sund og bedre verden på www.weresmartworld.com

Press file We're Smart

 

Få opdateringer i din indbakke

Ved at klikke på "Tilmeld" bekræfter jeg, at jeg har læst og accepterer denne Privatlivspolitik.